Coaching en NLP

 

Coachen met een grote C 

Bij MetVanDijkCoaching wordt geCoacht met een grote C. Dat wil zeggen dat het verder gaat dan motiveren en stimuleren. Om échte, bestendige ontwikkeling teweeg te brengen, die exact past bij jou, is er meer nodig.

De aanpak richt zich vanuit het nu naar de toekomst. Ook blikken we tijdens een sessie soms  terug op het verleden om inzicht te krijgen. Maar het Coachen is in principe niet gericht op het oplossen van traumatische gebeurtenissen uit het verleden en het herbeleven van gevoelens om tot verwerking te komen. Dat is doorgaans de aanpak van een psycholoog/therapeut.

Het uitgangspunt van mijn aanpak is dat jij je eigen expert bent en alle hulpbronnen in jouzelf aanwezig zijn. Je weet zelf wat goed voor je is. Je bent op je best als je bent bij wie jij bent. Als Coach beweeg ik met je mee en heb ik een ondersteunende rol tijdens het proces. Kenmerkend voor het Coachen is, is dat het een kortdurende methode is (van één tot maximaal vijf sessies).

NLP

Bij MetVanDijkCoaching maak ik gebruik van verschillende coachingstools, o.a. vanuit het NLP (Neuro Linguistisch Programmeren). Deze tools zijn het gereedschap dat ingezet wordt tijdens de sessies. Elke coachvraag vraagt om specifiek gereedschap.
Neuro heeft betrekking op wat er in je hoofd gebeurt.
Linguistisch verwijst naar de taal die je gebruikt verbaal en non-verbaal.
Programmeren slaat op de gedragspatronen die je jezelf hebt aangeleerd.

NLP gaat dus over je gedachten, je woorden en je daden. Tijdens een coachsessie verkennen we je gedrag, dat wat je zegt en dat wat je niet zegt en bijvoorbeeld denkt en voelt. Het onderzoeken van wat er bewust en onbewust bij jou speelt, doen we door met elkaar gesprekken te voeren én door het toepassen van NLP interventies. Dit zijn oefeningen. Deze gesprekken en interventies geven je een heldere kijk op jezelf en anderen. Door inzicht te krijgen in jouw mechanismen stel je jezelf in staat om opnieuw keuzes te maken en beslissingen te nemen. Zelf doelen te formuleren én te bereiken. In de richting die JIJ wilt.